Trunte Lunte dukker klædt fint på af studerende

Elevernes forløb med produktion
Elevernes forløb med produktion
Fine kjoler
Fine kjoler
Bukser og overdele
Bukser og overdele

Forlaget Trunte Lunte stod med et par kasser med 2. sortering af Trunte Lunte dukker, og fik en ide om at give dem til studerende på Via University College - Campus Herning.

Jeg synes det var synd at smide dem ud, så tænkte der måske var nogle tøjdesign- studerende, som kunne bruge dem i et skoleforløb. Jeg tog kontakt, og en koordinator fra beklædningshåndværker uddannelsen, Inger Harter, syntes om ideen og fik en kasse med dukker, fortæller Anne Moulvad, som er forfatteren bag Trunte Lunte bøgerne.

To elever arbejdede med opgaven. For dem var det er meget anderledes og udfordrende at arbejde i dukkestørrelser.

Jeg blev noget forbavset, da jeg blev præsenteret for opgaven. Tøj til dukker! Lidt mærkeligt tænkte jeg, men jeg gik i gang med at læse Trunte Lunte bøgerne, så jeg kunne finde inspiration til tøjet, fortæller 28- årige Emilie Dichmann Nørgaard, som netop har gennemført Trin 1 Tekstil- og beklædningsassistent.

Hun fik følgeskab af Emilie Josefine Marcelle Kvist på projektet, og sammen gik de i gang med at produkt- og metodeudvikle, klippe og sy.

Det var faktisk lidt svært at arbejde med så små modeller. Det skal laves som til mennesker, men der er f.eks. ikke meget plads til at lave en søm. Men det har været sjovt. Vi læste bøgerne højt for hinanden, og fik bl.a. ideer til print til tøjet fra bøgerne, fortæller Emilie.

Vildt overrasket

Resultatet af samarbejdet blev 25 Trunte Lunte dukker i nydesignet tøj.

Jeg ved ikke hvad jeg havde forventet, men jeg blev vildt positivt overrasket over pigernes arbejde. Velsiddende tøj inspireret af de 12 Trunte Luntebøger. Det er over alt forventning, hvad de har præsteret, konkluderer Anne Moulvad, som netop har fået en kasse med velklædte dukker retur.

Uddannelsen som Beklædningshåndværker tager ca. 3 år. Det er en erhvervsuddannelse bestående af Grundforløb, Trin1 Tekstil- og beklædningsassistent og Trin2 Beklædningshåndværker.

Grundforløbet på 20 uger foregår i Aarhus. Resten af uddannelsen veksler mellem oplæring i virksomhed og skoleforløb i Herning. I løbet at Trin1 og Trin2 er eleverne samlet 30 uger på skole, resten af tiden foregår som oplæring i virksomheden som elev/ lærling.

Det har været et fint forløb, og en god opgave. Nem at gå til, fortæller Inger Harter, praktikcenterkoordinator for uddannelsen. Opgaven har været at få opmålt dukken og lavet grundform til den, som alt tøjet kan udvikles over. Vi arbejder i Pattern design og alt ligger derfor digitalt til anvendelse for de næste, der kommer til at lave tøj til dukken fremover. Tilgangen til opgaven var som var det beklædning til " en person". Projektet er oveni hatten bæredygtigt. Der er blevet brugt små stofrester, som ellers ville være smidt ud, fortæller Inger Harter.

Anne Moulvad er gået i tænkeboks for at finde ud af, hvordan dukkerne kan få et liv blandt målgruppen for bøgerne, som er børn fra ca. 1- 5 år.

Det er et non-profit projekt, og umiddelbart vil jeg donere nogle af dukkerne til velgørende formål, og så skal nogle gives til vuggestuer, dagplejere og børnehaver i Herning området, da mange af dem har bøgerne, og dukkerne kan støtte op om sprogudvikling og dialogisk læsning, fortæller Anne Moulvad og tilføjer alle institutioner som har eller får Trunte Lunte universet indenfor døren, er velkommen til at henvende sig.
Win-win samarbejdet fortsætter med Inger Harter, som har fået endnu en kasse med Trunte Lunte dukker.